Karasal sayısal yayınlar eski TV'lerden izlenebilecek


Karasal sayısal yayınlar eski TV'lerden izlenebile

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), karasal sayısal yayınların set üstü cihaz takılarak eski televizyonlarla da izlenebileceğini bildirdi.












RTÜK'ten basın ve yayın organlarında, “Eski televizyon sahipleri yandı”, “Televizyonu olan herkes 50 TL ödeyecek” başlıklarıyla yer alan haberler üzerine yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından 2006 yılında Cenevre'de gerçekleştirilen Bölgesel Radyo Komünikasyon Konferansı'nda, katılımcı ülkelerin karasal sayısal yayıncılığa geçmeleri ve 2015 yılı itibarıyla analog yayınları sonlandırmalarına karar verildiği anımsatıldı. Bu karar çerçevesinde Türkiye'de de karasal sayısal yayıncılığa geçiş için çalışmalar yürütüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu kapsamda Türkiye'nin karasal sayısal yayın standardı DVB-T2, sıkıştırma tekniği MPEG4 olarak belirlenmiştir. Karasal sayısal yayın frekans planı ve uygulama takvimi hazırlanmıştır. Buna göre, sıralama ihalesi 2013 yılında tamamlanacak ve bir süreç dahilinde karasal sayısal yayınlara geçilecektir.
Karasal sayısal televizyon yayınları ilk olarak 2013 yılının Kasım ayında Ankara'da başlayacaktır. 2013 yılında Bursa, İstanbul, Adana ve Yalova'da da karasal sayısal TV yayınlarına geçilecektir. 2015 yılının Mart ayına kadar analog ve karasal sayısal televizyon yayınları eş zamanlı olarak sürdürülecek olup, Mart 2015 itibarıyla analog yayınlar ITU kararı doğrultusunda tamamen sonlandırılacak ve karasal sayısal televizyon yayıncılığına tam geçiş sağlanacaktır.”

Teknolojiye uygun televizyon alıcıları gerekli

Karasal sayısal yayınları izlemek için bu teknolojiye uygun televizyon alıcıları gerektiği ifade edilen açıklamada, izleyicilerin evlerindeki mevcut televizyon alıcılarıyla karasal sayısal yayınları izleyebilmek için de “Set Top Box” adı verilen set üstü cihazları kullanabilecekleri kaydedildi.

Karasal sayısal televizyon alıcılarıyla ilgili piyasada bir karmaşa yaşanmaması ve tüketicilerin mağdur olmaması için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından hem karasal sayısal yayınları almaya uygun televizyon alıcılarının hem de set üstü cihazların özelliklerinin tespit edildiği aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Set üstü cihaz kullanmak, izleyiciler açısından bir zorunluluk değil, bir tercihtir. Daha kaliteli, SD ve HD televizyon yayınlarını, herhangi bir yayın bedeli ödemeksizin, ücretsiz olarak izlemek isteyenler, yeni bir televizyon cihazına para harcamak yerine, evlerinde mevcut televizyonlara çok daha düşük maliyetle bir set üstü cihaz takarak bu yayınları izleyebilecektir. Hem SD hem de HD televizyon yayınlarını alabilecek nitelikte olması öngörülen söz konusu cihazların tüketiciler tarafından daha ucuza temin edilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli çalışmalar da yine RTÜK tarafından yürütülmektedir. Dolayısıyla karasal sayısal yayıncılığa geçişte eski televizyonların kullanım dışı kalması, eski televizyonu olan izleyicilerin herhangi bir şekilde mağdur olması söz konusu değildir. Tüketicilerin ülkemiz için standart hale gelecek olan DVB-T2 Alıcı Gereksinimleri Dokümanında belirlenen özellikleri taşıdığını belirten ve üzerinde özel bir logo bulunan televizyon alıcılarını veya set üstü cihazları tercih etmeleri önem taşımaktadır.

Öte yandan söz konusu haberlerde iddia edilenin aksine, uydudan iletilen yayınları izlemeye yarayan çanak antenlerin toplatılması söz konusu değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevre kirliliğinin önlenmesi için ortak anten kullanımını öngören bir yasal düzenleme üzerinde çalışılmakta olup, bu çalışmaya çanak antenler konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu da müdahildir.”


Share this article :
 

Yorum Gönder

 
Copyright © 2011. Ordan Burdan Haberler
Proudly powered by Blogger